Άρθρα δερματολόγου - αφροδισιολόγου Διονύση Ανανιάδη

 
Καλοκαίρι με υγεία και ασφάλεια
 
 
Το πολυπόθητο καλοκαίρι έφτασε προ των πυλών. Όλοι, ανάλογα βέβαια με τον προσωπικό ελεύθερο χρόνο, τη διάθεση, τις υποχρεώσεις και την οικονομική δυνατότητα, κάνουμε τα σχέδιά μας. Επιλογή προορισμού, χρονικά διαγράμματα, πληροφορίες και λεπτομέρειες για τον τρόπο μετάβασης αλλά και για τον τόπο προορισμού είναι απαραίτητα.

Πολλά πράγματα έχουν σημασία: θα χρησιμοποιήσουμε το αυτοκίνητό μας; σε θάλασσα; σε βουνό; κάμπινγκ; κατασκήνωση; έχουμε μικρά παιδιά; πόσο ασφαλές είναι το μέρος που θα επισκεφθούμε; έχουμε ξαναπάει; τι ευαισθησίες κουβαλάει ο καθένας μας; τι ιδιαιτερότητες θα συναντήσουμε; Και βέβαια: τι αφήνουμε πίσω μας; ηλικιωμένους; μικρά παιδιά; κατοικίδια ζώα; σπίτι; αυτοκίνητο; κήπο; φυτά; Για όλα χρειάζεται προετοιμασία και κυρίως πρέπει να ξεκινήσουμε τις διακοπές υγιείς, χωρίς εκκρεμότητες (προβλήματα δοντιών, ασθένειες κλπ ).

Ας ασχοληθούμε όμως με τον ιδιαίτερα σημαντικό τομέα «Καλοκαίρι με Υγεία και Ασφάλεια». Έχει πράγματι το καλοκαίρι κινδύνους; ή έστω ξεχωριστά στοιχεία, στα οποία πρέπει να δείξουμε ιδιαίτερη προσοχή; Σαφώς ναι! Η φύση αλλάζει, οι συνθήκες(υψηλή θερμοκρασία κλπ) επίσης, το κορμί μας είναι περισσότερες ώρες εκτεθειμένο στο εξωτερικό περιβάλλον και προστατεύεται λιγότερο, καθ’ όσον τα ρούχα λιγοστεύουν.

Ο ήλιος αποτελεί τον υπ’ αριθμόν ένα κίνδυνο. Μπορεί να προκαλέσει ηλιακό έγκαυμα, ηλίαση και επιδείνωση ορισμένων δερματοπαθειών (σε κάποιες άλλες βέβαια βελτίωση). Ακόμη, επανειλημμένα εγκαύματα και παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο αυξάνουν τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του δέρματος, ενώ η πρόωρη γήρανση του δέρματος είναι σίγουρη (όπως σε ναυτικούς, ψαράδες, αγρότες). Χιλιοειπωμένες και χιλιογραμμένες οι οδηγίες για προστασία από τον ήλιο, αρκεί να εφαρμόζονται.

Οι αλλεργίες από την ιδιαίτερη επαφή μας με τη φύση έρχονται ήδη από την άνοιξη στο προσκήνιο, αλλά και τα τσιμπήματα από έρποντα, πετούμενα ή και θαλάσσια όντα κατέχουν την πρωτοκαθεδρία. Ιδιαίτερη προσοχή στα κουνούπια λόγω της μετάδοσης του ιού του Δυτικού Νείλου και στην τήρηση των οδηγιών που το ΚΕΕΛΠΝΟ συνέχεια μας ανακοινώνει.

Οι μυκητιάσεις, καθ’ όσον ευνοούνται από την τριβή, την υγρασία και την αύξηση της θερμοκρασίας, εμφανίζονται με αυξημένο ποσοστό. Θα πρέπει να φροντίζουμε ιδιαίτερα την καθαριότητά μας και να σκουπιζόμαστε καλά, ιδιαίτερα στις πτυχές όπου κυρίως αναπτύσσονται οι μυκητιάσεις (μασχάλες, μηροβουβωνικές και μεσοδακτυλικές πτυχές).

Προσοχή επίσης απαιτείται στην εμφάνιση μυρμηκιών ιδιαίτερα των πελμάτων. Σκληρά, μικρά ογκίδια ενοχλητικά στην αρχή και επώδυνα στη συνέχεια, επεκτεινόμενα, που οφείλονται σε ιό, τον οποίο κολλάει κανείς από το αλόγιστο περπάτημα ξυπόλητος σε κοινόχρηστους χώρους (ξενοδοχεία, πισίνες, γυμναστήρια, αποδυτήρια κλπ).

Τέλος ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται στα «παράσημα» του καλοκαιριού, τα οποία μπορεί ο οποιοσδήποτε να κολλήσει από τυχαίες σεξουαλικές επαφές. Που, αν μεν είναι ήπιου και ελεγχόμενου χαρακτήρα, διορθώνονται, αν όμως είναι σοβαρές, δυνατόν να καταστρέψουν ζωές.

Τι χρειάζεται λοιπόν για όλα αυτά;

Γνώση και προετοιμασία. Σωστή συμπεριφορά με αντίστοιχη και ψύχραιμη αντίδραση, επί εμφάνισης του προβλήματος.

Ένα βαλιτσάκι πρώτων βοηθειών από ανθεκτικό υλικό, που να παρέχει προστασία από ήλιο, θερμότητα και υγρασία, κατάλληλα διαμορφωμένο και εξοπλισμένο με όλα τα πιθανά βοηθήματα που θα μας υποστηρίξουν στις αναποδιές του καλοκαιριού, είναι απαραίτητο.

Κατ’ αρχήν τοποθετούμε όλα τα φάρμακα που παίρνουμε σε καθημερινή τακτική βάση, σε επαρκή ποσότητα ώστε να μας καλύψουν σε όλο το διάστημα της απουσίας μας, σε πλήρη συσκευασία, δηλαδή και με το ενημερωτικό χαρτάκι πληροφοριών για τα συγκεκριμένα φάρμακα.

Ακολούθως τοποθετούμε φάρμακα που ενδεχόμενα θα χρειαστούμε εκτάκτως. Αντιπυρετικά, αναλγητικά, αντιφλεγμονώδη, αντιβιωτικά, αντιεμετικά, αντιδιαρροϊκά, αντιόξινα, βρογχοδιασταλτικά, σπασμολυτικά. Τοπικής χρήσης: κορτιζονούχες, αντιβιωτικές και αντιφλεγμονώδεις κρέμες, οφθαλμικά κολύρια, ωτικές σταγόνες, αντιφθειρικά.

Επιδεσμικό υλικό για αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών και ατυχημάτων, αντηλιακά με υψηλό δείκτη προστασίας και προφυλακτικά για κάθε ενδεχόμενο.

Για τους αλλεργικούς-και όχι μόνο-κορτιζονούχες κρέμες, κορτιζονούχα χάπια (Medrol, Prezolon), κορτιζονούχα ενέσιμα σκευάσματα (Solucortef, Solumedrol), αντιισταμινικά χάπια, σιρόπι και ενέσεις, αλλά και ένεση αδρεναλίνης για οξείες αλλεργικές καταστάσεις (Anapen).

Δεν ξεχνάμε τα βιβλιάρια υγείας μας αλλά και έναν κατάλογο με χρήσιμα τηλέφωνα: των γιατρών μας, που έστω και τηλεφωνικά θα μας βοηθήσουν σε έκτακτη ανάγκη, των υπηρεσιών υγείας (ιατρεία, κέντρα υγείας, νοσοκομεία, φαρμακεία) του τόπου που θα επισκεφθούμε και άλλων υπηρεσιών ανάγκης (οδική ασφάλεια, ΕΚΑΒ, Κέντρο Δηλητηριάσεων, ΚΕΕΛΠΝΟ κλπ ).

Ακόμη, μία προσεγμένη διατροφή, με λιγότερα λιπαρά, ελεγχόμενο αλκοόλ και πολύ νερό θα βοηθήσει στην ομαλότερη λειτουργία του οργανισμού μας, που υποβάλλεται σε διαφορετική δοκιμασία, απ’ ότι όλο το άλλο χρονικό διάστημα.

Ας έχουμε υπ’ όψη μας ότι με όλα τα ανωτέρω δεν μπορούμε να υποκαταστήσουμε ούτε το γιατρό, ούτε το νοσοκομείο, ούτε το κέντρο υγείας ή το φαρμακείο. Μπορούμε όμως, χάρις στην προτεινόμενη προετοιμασία, να κάνουμε τη ζωή μας πιο εύκολη και τις διακοπές μας πιο ασφαλείς.

Καλό καλοκαίρι,
Διονύσης Ανανιάδης
Δερματολόγος - Αφροδισιολόγος
 
 
 
 
Μύθοι και αλήθειες για την ακμή
 
ΑΚΜΗ: Γενικές και Ειδικές θεραπευτικές αρχές
 
ΑΚΜΗ: εφηβεία, ψυχολογικές επιδράσεις, γονείς
 
 
 
 

Ώρες λειτουργίας:

 
 
Κατόπιν Ραντεβού.
 
vriskodoctor.gr